Miten junnujen tuloksia pitäisi lukea jatkoa ajatellen, sillä vaikka pelit pelataan hirvittävällä junnuintensiteetillä tässä ja nyt, niin kysymys on silti sekä fyysisesti, henkisesti että pelillisesti keskenkasvuisista jääkiekkoilijoista. Lupauksista, joiden urat lähtevät seuraavien vuosien aikana eri suuntiin.
Vaikka taistellaan joukkueen mitaleista, niin junioreissa on aina tärkeää, montako huippulahjakkuutta on mukana. Miesten kisoissa mukana on 15 ikäluokan pelaajat, joten junnujoukkueet eivät siirry kokonaisina miesten tasolle. Sieltä jatkaa vain parhaat.Tulevaisuudessa vaan jotkut sedät heiluu Mestiksessä, toiset NHL:ssä. Siinä on eroa, vaikka kuinka itselleen valehtelisi. Puhumisen ja tekemisen välillä on edelleen eroa. Onneksi. Nyt nuorten MM-kisoissa ratkaisuiässä on "kasiysit", mutta mukana on tietysti useita nuorempia lahjakkuuksia. Kaikki parhaat eivät aina pääse mukaan, koska NHL vie omansa jo tässä iässä.
Työsulkukauden nuorten kisojen loppuottelussa kentällä Kanadan ja Venäjän paidassa olivat mm. Sidney Crosby, Alexander Ovechkin, Evgeni Malkin, Jeff Carter, Ryan Getzlaf, Mike Richards, Patrice Bergeron, Corey Perry, Dion Phaneuf, Shea Weber ja muutamia muita kohtalaisia pelimiehiä. Wau!
Kanadalla on tällä kaudella kahdeksan turnausikäistä pelaajaa NHL:ssä, mutta vaikka he olisivat mukana, niin vastaavaa Grand Forksin kisojen kaltaista ryhmää ei kasaan saataisi. Ehkä ei saada enää ikinä.
Myös Suomella on ollut huippuikäluokkansa, vaikka siitä alkaa olla hieman liikaa aikaa. Mainitsen nyt sen, että 1960 oli ihan asiallinen vuosi, kun silloin ensimmäistä kertaa parahtivat Jari Kurri, Reijo Ruotsalainen, Kari Jalonen jne. Kun samasta ikäluokasta tulee maan kaikkien aikojen paras pelaaja Jari Kurri (Teemu Selänne tasoissa) ja taitavin pakki Reijo Ruotsalainen ja SM-liigan piste-ennätyksen omaava Kari Jalonen, niin kysymyksessä on hyvä ikäluokka.
Mutta siirrytään hieman myöhemmin syntyneisiin. Kasikolmosiin. Jos NHL:n varaustilaisuus laitetaan antamaan osviittaa, niin tästä ikäluokasta löytyy sijoilla kaksi (Kari Lehtonen), neljä (Joni Pitkänen), kuusi (Mikko Koivu) ja yhdeksän (Tuomo Ruutu) varatut. Vaikka varaukset jakautuivat kahdelle eri vuodelle syntymäpäivien takia, niin neljä kasikolmosta varattiin NHL:ään Top-10 joukossa!
Nyt noista 2001 ja 2002 varausvuosista on kulunut jo tarpeeksi vuosia, että voidaan huomata varauslukemilla olevan jotain tulevaisuudesta kertovaa. Ja kun on paljon lahjakkuutta, niin usein tulee menestystä myös joukkueena. Edellä mainitut neljä kasikolmosta voittivat MM-mitaleita niin 18- kuin 20-vuotiaissa. Sen jälkeen on tullut mitaleita myös miesten tasolla, kuten hyvin tiedetään.
Vaikka kasikolmosillamme on ollut ongelmia loukkaantumisten kanssa, niin vähitellen tilastoissa alkaa olla 300+ NHL-ottelua. Tässä tämän hetken kasikolmosten pörssi ja NHL-arvosta kertovat palkat:
1)Pitkänen, Joni 296. 36+122=158 +4 ($3.5M) 2)Jokinen, Jussi 268. 53+104=157 -11 ($1.8M) 3)Koivu, Mikko 236. 48+104=152 +14 ($3.25M) 4)Ruutu, Tuomo 277. 63+77=140 -30 ($2.25M) 5)Kari Lehtonen 169. 78-67-16, 91.2% ($3M)
Näille kasikolmosille tukea antavat kasineloset eivät ole potentiaaliltaan samalla tasolla, mutta heistäkin tulee paljon apua tulevaisuudessa:
Stanley Cup-voittaja Valtteri Filppula (188. 34+35=69) ja Sean Bergenheim (155. 20+22=42) ovat jo NHL-paikkansa vakiinnuttaneet. Myös Sami Lepistö, Anssi Salmela, Antti Pihlström ja Petri Kontiola ovat jokainen jo NHL-kiekkoa päässeet kokeilemaan. Myös miesten MM-kisat löytyvät CV:stä.
Jätetään nyt maalivahdit pois laskuista ja katsotaan niitä seuraavia ikäluokkia. Ei näytä kovin lupaavalta.
Miten 85-syntyneet? Niinpä. 86-syntyneissä Petteri Nokelainen ja Lauri Korpikoski ovat repimässä itselleen NHL-paikkaa. 87-syntyneissä Perttu Lindgren palasi Suomeen, mutta Oskar Osala siirtyi toiseen suuntaan ja on pelannut hienon alkukauden.
88-syntyneet? 89-syntyneet ovat nyt täällä Ottawassa, mutta joukkueessa on paljon nuorempiakin pelaajia. Meistä jokainen toivoo muutaman yltävän NHL Draftin ensimmäiselle kierrokselle, koska se on keskimäärin paras tie menestykseen miesten tasolla.
NHL:n tämän hetken pistepörssin 30 parhaan pistemiehen joukossa on vain neljä pelaajaa, joita ei ole varattu ensimmäisellä kierroksella. Patrik Elias ja David Krejci varattiin toisella kierroksella, Marc Savard neljännellä ja Pavel Datsyuk kuudennella kierroksella.
Valinta ensimmäisellä kierroksella johtuu siitä, että näillä pelaajilla on satojen kykyjenetsijöiden mielestä eniten lahjakkuutta. Tästä lahjakkuudesta johtuen he ovat pörssien kärkisijoilla. Varaus ykköskierroksella on siis seuraus, eikä syy.
Myös muita ominaisuuksia katsotaan ja ehkä nämä neljä TOP 30-listan ei-ykköskierroksen varausta kertovat yhdestä asiasta - koosta. He ovat kaikki pieniä alle 180 senttisiä tai Savardin tapauksessa jopa paljon alle. Taidoiltaan he kyllä olivat ekan kierroksen tasolla.
Entä sitten tulevat 90-luvulla syntyneet ikäluokat? Tähän on pakko vastata: Jumala yksin tietää! Muistan Ilkka Sinisalon jossain yhteydessä tokaisseen kuolemattoman lauseen: Ei vois vähemmän kiinnostaa (kun häneltä kysyttiin alle 18-vuotiaista pelaajista)! Maltti on siis valttia tässäkin tapauksessa. Tärkeintä nuorille kiekkoilijoille on pyrkiä tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan. Jos sitten aikuisiän kynnyksellä vaikuttaa siltä, että lahjat ja into riittävät jääkiekkoilijaksi, niin ehkä sen tuolloin huomaavat muutkin kuin tuo yläkerran ukko.
Kirjoitus on pääosin Petteri Lehdon kynästä(Petteri Lehto on toiminut jääkiekon saralla pelaajana, toimittajana ja agenttina. Hän on asunut Kanadassa jo 18 vuoden ajan ja tunnustaa avoimesti olevansa "kiekkohullu").
maanantai 9. helmikuuta 2009
Lahjakkaat ikäluokat
Lähettänyt Juha Tarvainen klo 21.39
Tunnisteet: lahjakkaat ikäluokat, Petteri Lehto
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
0 kommenttia:
Lähetä kommentti