CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Pioneeri Nurminen valmentaa märskyläisistä vaikka NHL-kiekkoilijoita


Pelivalmentajat vaihtuvat tunnetusti tiheään, mutta Jarkko Nurmisella on menossa jo 19. kausi Mäkelänrinteen urheilulukion jääkiekkovalmentajana.
–Rekku on ollut vielä pitempään, mutta olen ollut kauemmin kuin Seppo ja Simo, huomauttaa Nurminen.Rekulla hän tarkoittaa yleisurheiluvalmentaja Reijo Siitosta. Rehtori Seppo Pitkänen sekä apulaisrehtori ja valmennuksen lehtori Simo Tarvonen taas tunnetaan Märskyn pitkäaikaisina priimusmoottoreina.
Mäkelänrinteen kiekkokoulusta ovat nousseet muun muassa Ville Peltonen, Jarkko Ruutu ja Tuomo Ruutu, Janne Niinimaa, Antti-Jussi Niemi sekä Ossi Väänänen.
–Aika paljon SM-liigapelaajia tullut näiden vuosien aikana ja monet ovat ottaneet paikkansa myös kivikovassa NHL:ssä. Ilman muuta se on ollut iso motivaationlähde, kun on kehittynyt hyviä pelaajia, jotka ovat hoitaneet myös koulunsa, iloitsee Nurminen.Märskyn lokakuun liiganousukas oli 18-vuotias Jokeri-hyökkääjä Ilmari Pitkänen.Virtaa tuntuu yhä riittävän Espoon Soukan vannoutuneella lätkämiehellä. Omaa kuntoaan hän hoitaa mailapeleillä – kuinkas muuten.
–Käyn myös lenkillä ja hiihtämässä, jos on on lunta, naurahtaa Nurminen.
Kun Nurminen aloitti pestinsä vuonna 1990, kuuluivat Mäkelänrinteen lukion valmennuslajeihin jääkiekon ja yleisurheilun lisäksi ainakin kori- ja jalkapallo, uinti sekä suunnistus. Nykyisin maineikkaassa urheilulukiossa opiskelee jopa 60 lajin urheilijoita ja heitä ohjaa yli 40 valmentajaa. "Märsky on Suomen suurin urheilijoiden päivittäisharjoittelua järjestävä organisaatio", todetaan urheilulukion internetsivulla.Nurminen veti Märskyn aamuvalmennusta 13 vuotta niin, että jäähallilta oli aina kiirehdittävä Alppilan yläasteelle pitämään liikuntatunteja.
–Ero oli valtava, kun urheilulukiossa on motivoituneita urheilijoita ja yläasteella sellaisia poikia, jotka jaksavat juuri ja juuri juosta parisataa metriä. Iso haaste on saada heitä innostumaan edes jostakin liikuntamuodosta. Nuorten fyysiselle kunnolle täytyisi ehdottomasti kehittää jotain ja saada virikkeitä nörttisukupolvelle. Liikuntatunteja on koulussa aivan liian vähän, jyrähtää Nurminen.
Nyt Nurminen tekee toista vuotta pelkästään kiekkohommia.
–Kuulun liiton kahdentoista pelaajatarkkailijan ryhmään. Eteläisen alueen talenttitehojäillä toimin valmentajana, latelee Nurminen.Vielä nelisen vuotta sitten Nurminen ahersi Espoon Bluesissa.
–Valmensin A-poikien SM-liigajoukkuetta, B- ja C-poikia, luettelee Nurminen.
Olipa hän kolme vuotta pääkaupunkiseudun aluevalmentajanakin.Lukiossa valmentajat ovat tuntiopettajia, joiden perustyöaika on vain kuusi tuntia tavallisilla kouluviikoilla. Lomilla ja koeviikoilla kouluvalmennusta ei järjestetä. Niinpä lukiovalmentajien on koottava työnsä palasista. Monilla on rinnalla liitto- ja seuravalmennustehtäviä. Miltä tahansa työpaikalta ei niin vaan lohkea aikaa parin-kolmen tunnin aamuvalmennukseen kolmasti viikossa.Mäkelänrinteen lukiossa opiskelee neljännessataa jääkiekkopoikaa ja -tyttöjä kourallinen.
–Poikien lukumäärä ei oikeastaan voi olla suurempi. Kolmesta neljään maalivahtiakin on mukana, jotta harjoituksiin heitä saadaan aina vähintään kaksi, perustelee valmentaja Jarkko Nurminen.Lukiokiekkoilijoista kuusi harjoittelee tiistai- ja keskiviikkoaamuisin Jokereiden tehojäällä Ilmalan Areenalla.
–Sinne on koottu Jokereiden lahjakkaimmat C, B- ja A-juniorit, kertoo Nurminen.
Kolme HIFK:n nuorten SM-liigapelaajaa puolestaan valitsee koulun aamujään tai seuransa aamupäiväjään.Puolet pääjoukosta tekee joka toinen keskiviikko liikunnanopettaja Mikko Rantalan johdolla huoltavaa harjoitusta. Se sisältää harvinaislaatuisesti peruskestävyyslenkit, mutta juoksut jäävät puolen tunnin mittaisiksi. Jääkiekkoilijoilla onkin kova haaste pitää yllä riittävää pohjakuntoa 7–8 kuukauden pelikauden loppuun saakka, kun peruskestävyysharjoittelu jää satunnaisten hölkkien ja verryttelyiden varaan.Perjantaisin koko ryhmä treenaa koulun aamujäällä Helsingin Jäähallin harjoitushallissa. Nurmisella on apunaan entisen liigakiekkoilijan Rantalan lisäksi jääkiekon Eteläisen alueen päällikkö Antti Lassinharju. Tytöistä huolehtii Oulunkylässä Jari Risku.
–Tärkein tavoitteemme on kehittää aamujäillä henkilökohtaisia lajitaitoja. Päättyvän jakson teemoina ovat olleet syöttäminen ja ampuminen. Toistomäärät nousevat suuriksi pienryhmissä, korostaa Nurminen.Seurajoukkueiden taitoharjoittelu vähenee yleensä reilusti pelikauden alettua syyskuussa.Vuoden viimeisellä koulujaksolla huhti-toukokuussa Mäkelänrinteen lätkäryhmä keskittyy luistinliikunnan sijaan oheisharjoitteluun. Silloin kehitetään kuntoa muun muassa mailapeleillä.
–Henkistä nollausta pitkän kauden jälkeen haetaan myös haasteotteluilla. Esimerkiksi tyttöjen korisryhmää vastaan olemme pelanneet koripalloa.

Helsingin Uutiset 15.11.2008
Aki Saranen

0 kommenttia: